Nazywam się Aleksandra Starosta i jestem fizjoterapeutą. Ukończyłam Uniwersytet Medyczny w Poznaniu oraz Terapię manualną tkanek miękkich. Fascynuje mnie zdrowie i profilaktyka. Chciałabym propagować wszelkie działania prozdrowotne: zdrowe odżywianie, sport, medycynę naturalną i fizjoterapię. Pamiętajmy, że najważniejszą osobą w dbaniu o nasze zdrowie jesteśmy my sami.
wtorek, 19 listopada 2013
Czy wiesz czym jest żywność LIOFILIZOWANA?
Liofilizacja, inaczej suszenie sublimacyjne jest to proces podczas, którego z wcześniej zamrożonego produktu usuwana jest woda. Liofilizacja nie jest procesem nowym, po raz pierwszy użyta przez Amerykanów w 1938r. do produkcji kawy liofilizacyjnej.
Czy powinniśmy obawiać się żywności liofilizowanej?
Po przeanalizowaniu kilku źródeł mogę wywnioskować, że jest to jeden z najlepszych dostępnych procesów obróbki żywności. Produkty liofilizowane można przechowywać bardzo długo bez użycia dodatkowych konserwantów. Ten sposób obróbki pozwala na zachowanie wszelkich substancji odżywczych: minerały, witaminy, białka itd. Pomysł liofilizacji wydaje się być doskonałym rozwiązaniem, niestety sam proces wymaga drogich urządzeń i jest energochłonny. Żywność liofilizowana jest mniej odporna na wilgoć, zachowuje się wręcz jak substancje hydrofilne.
Wnioski? Nie musimy się obawiać tego strasznego słowa na etykiecie i być może w przyszłości proces liofilizacji będzie tańszy a co za tym idzie, nasza żywność nie będzie wymagała tylu konserwantów...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz