poniedziałek, 4 listopada 2013

Olej kokosowy.


Znalazłam kilka ciekawych informacji na temat oleju kokosowego...
Kiedyś bardzo tani olej kokosowy zaczęto podawać zwierzętom hodowlanym, okazało się, że po pewnym czasie straciły one nadmiar tkanki tłuszczowej, a jakość ich mięsa wzrosła. Następnie przeprowadzano wiele badań potwierdzających walory tego tłuszczu dla ludzi. Okazuje się, że jest on lepiej przyswajalny przez ludzki organizm niż np. olej rzepakowy czy słonecznikowy, a nawet sojowy. Jest to swego rodzaju źródło młodości. Olej kokosowy pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie pomaga w pozbywaniu się tkanki tłuszczowej i zapobieganiu Cukrzycy typu 2. Zaleca się spożywanie łyżeczki dziennie oleju kokosowego. Najważniejsze to, aby kupować olej nierafinowany, najlepiej ekologiczny (po otwarciu ładniej pachnie). Niestety w Polsce wciąż jest on stosunkowo drogi i gorzej dostępny. Warto wspomnieć, że olej ten można stosować również w pielęgnacji skóry i włosów. Doskonale nawilża i regeneruje. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz