czwartek, 5 września 2013

Ryba ochroni Cię przed rakiem skóry?

Naukowcy z University of Manchester przeprowadzili badania na grupie 79 zdrowych ochotników. Ocenie poddali wpływ spożywania kwasów omega 3 na odporność skóry. Ochotnicy spożywali 4g olejów omega 3 (1,5 porcji tłustej ryby) a następnie byli wystawiani na promieniowanie zbliżone do słonecznego. Pozostała grupa spożywała placebo. Okazało się, że skóra osób spożywających zwiększoną dawkę dobrych tłuszczy była bardziej odporna, a co za tym idzie zmniejszyło się ryzyko zachorowania na raka skóry. Jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z tych badań? Regularne spożywanie tłuszczy omega 3 działa dobroczynnie na nasz organizm, nie tylko zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór, ale również zapobiega chorobom układu krążenia. Dobre tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie każdej komórki (budują np. błony komórkowe). Co mogę zrobić od dzisiaj? Postarajmy się jak najczęściej sięgać po ryby, a jeśli to możliwe stosujmy się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. A więc smacznego :)

Źródło: http://www.edermatologia.pl/Oleje-omega-3-a-rak-skory,10176.html#

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz